Familieman Geert Klaver (39) en eigenaar van Klaver Makelaardij, kwam er tijdens zijn jeugd achter dat ondernemen in zijn bloed zit. Het makelaarschap kreeg hij, dankzij zijn vader, met de paplepel ingegoten. Vroeger was Klaver een 'niet voorbeeldige leerling', maar nu pakt de tv-makelaar nieuwe uitdagingen met beide handen aan.
"Ik heb het geluk dat ik op een boerderij ben opgegroeid. Daar leer je dat als er een deur dichtgaat, er ergens een raampje opent", aldus Klaver.
Inmiddels onderneemt Geert Klaver al zestien jaar. De bewandelde weg liep niet altijd zonder horten of stoten. Zo waren de schoolbanken en het leertraject voor Klaver een lastige en zoekende periode, waarin hij veel experimenteerde. "Ik heb niet zo'n heel gemakkelijke schooltijd gehad. Ik kan niet zo goed tegen autoriteit en vond het allemaal een beetje onzin. Ik was in de klas altijd een beetje de joker. Dan maakte ik een grap, stond op tafel en maakte gekkigheid: ik durfde wel wat."
Verschillende situaties uit Klaver zijn jeugd weerspiegelen het karakter en de veelzijdigheid van hem. Van het rond zijn achttiende levensjaar opstarten van een modellenbureau, verzonnen audities doen voor televisie in Hilversum tot en met het optreden met didgeridoo in verschillende kroegen.
"Toen ik zeventien was, reden we gewoon naar Hilversum en zeiden we dat we auditie kwamen doen. We bluften dan gewoon. We vertelden ze dan dat ze niet goed hadden gekeken en dat het stond geregistreerd. Zo probeerden mijn vriend en ik de interessante televisiewereld binnen te komen", vertelt Klaver enthousiast.
"Aan de keukentafel ging het vroeger altijd over vastgoed en over deals, over handel en dat boeide mij enorm"
Dat het makelaar- en ondernemerschap er al vroeg in zat, mag duidelijk zijn. Zo was Klaver op jonge leeftijd al bezig met het verkopen van appels in Hoogwoud. Daar verdiende hij meer mee dan zijn vriendjes die het bij bollen pellen hielden. "Aan de keukentafel ging het vroeger altijd over vastgoed en over deals, over handel en dat boeide mij enorm. Daarnaast las ik altijd van die huizenboekjes op de wc, ik kon alle prijzen opdreunen en was goed in Monopoly."
Klaver geeft aan het zijn ouders vroeger ook wel moeilijk gemaakt te hebben. "Op een gegeven moment dachten ze: 'We sturen hem naar een heropvoedingscursus'. Toen heb ik in Driebergen een automobielmanagement-opleiding gedaan, dat was een heel leuke tijd met allemaal ondernemende jongens. Ik was toen zestien en zat op een internaat met 38 jongens. Een soort van leger, maar dan op een ander niveau."
Gekkenhuis
De huidige situatie rondom de woningmarkt is volgens Klaver bizar en de coronacrisis heeft het er niet normaler op gemaakt. "Vorig jaar sloeg de corona tegen deze tijd in en waren wij ook wel flabbergasted. Wij waren net verhuisd, ik had net mijn kantoor behoorlijk vergroot, had een behoorlijke investering gedaan en dacht toen: 'Wat krijgen we nu'. Toen we een maand verder waren, eigenlijk vanaf 1 mei vorig jaar, ging het helemaal los. Tot nu toe nog steeds, het is gewoon een gekkenhuis. Het is alleen maar gekker, gekker, gekker geworden", aldus Klaver.
Het tekort op de woningmarkt is iets dat fundamenteel moet worden aangepakt en ligt volgens Klaver ook aan de aanpak en het beleid. "Er is iets van 65 procent van Nederland dat nog open agrarisch groen is. Waarom zouden we allemaal op postzegels gaan zitten als een soort, ja, 'hutjemutje'. Er is heel veel woonkwaliteit te maken. De regelgeving, die maakt het gewoon ontzettend lastig." Dat er veel verbeterpunten door te voeren zijn, daar twijfelt Klaver niet aan: "Beleid met verschillende perspectieven, het is allemaal niet te doen. We moeten veel simpeler: bevoegdheden bij de juiste mensen neerleggen."
Bovendien is er een groot contrast tussen de crisis van 2010 tot en met 2015, waarbij er sprake was van enorm veel aanbod en het huidige beeld rondom de woningmarkt. "Alle tijden hebben hun bekoringen. Er zijn in deze periode niet ineens een paar miljoen mensen bijgekomen, dat is natuurlijk onzin. Het is eigenlijk ook allemaal: als er een schaap over de dam is, dan volgen er meer. Dat is wat je voor een deel ziet en de media boosten het ook heel erg op", verduidelijkt Klaver.
Tv-makelaar
Samen met zijn goede vriend Koen Spaansen kwam Klaver op het idee om video's voor op de eigen website te maken. In deze video's worden huizen besproken en getoond. Zo maken Spaansen en Klaver hierbij gebruik van dronebeelden en zijn er inmiddels tweehonderd video's gemaakt. "Als wij elkaar zien, is er altijd een goede energie. Hij is geboren met een videocamera in zijn hand, wilde daar meer mee gaan doen en kwam daar ook veel te kort aan toe. We zijn begonnen, omdat we het tof vonden om te doen en omdat we elkaar zo zagen en spraken." Dat de video's ook door televisie werden gewaardeerd, werd duidelijk toen de gemaakte video's tijdens een scoutingsproces voor een nieuw programma op SBS6 werden doorgestuurd.
"Door de bril van een kind kijken is wat mij nieuwsgierig maakt, wat dat zou doen"
Sinds kort neemt Klaver deze 'tv-makelaarrol' aan en is hij te bewonderen in een nieuw programma van SBS6 genaamd Kinderen Kopen een Huis. In dit nieuwe format gaan kinderen op zoek naar een geschikte droomwoning voor het gezin en worden ouders bewust niet bij dit proces betrokken. Een rol als tv-makelaar brengt de passie voor toneel en handel samen en dat kwam voor Klaver onverwachts. "Het was eigenlijk een soort van scoutachtig verhaal, er hadden zich ongeveer honderdveertig makelaars aangemeld en via via was ik aangemeld en ben zo in dit proces beland. Ik werk hieraan mee, omdat ik het heel tof vind dat kinderen hier een hoofdrol in spelen. Dat maakte de beslissing dat ik hier in meeging", benadrukt Klaver.
Dat er een 'nieuw raampje' opende, was al snel duidelijk en Klaver greep deze unieke kans dan ook aan: "Het is niet mijn doelgroep, niet mijn soort onroerend goed, het is helemaal niet waar ik mij normaal mee bezig houd. Maar door de bril van een kind kijken, is wat mij nieuwsgierig maakt. Over wat dat zou doen."
'Kinderen Kopen een Huis' is wekelijks op woensdagavond om 20.30 uur te bekijken op SBS6.